Jumaat, 19 Oktober 2012

Al QURan Ada MEngaJAr KiTa

 - menjaga kesihatan seperti membuat amalan berikut:

MAndi Pagi Sebelum Subuh @ Sekurang-kurangnya sejam sebelum matahari naik.
- Air sejuk yang meresap ke dalam badan boleh mengurangkan lemak mengumpul. Kita boleh saksikan orang mengamalkan mandi pagi kebanyakkan badan tak gemuk.
- Rasulullah mengamalkan minum segelas air sejuk (bukan air ais) setiap pagi. Mujarabnya InsYaAllah jauh dari penyakit (susah nak kena sakit)

Waktu Sembahyang Subuh Disunatkan kita bertafakur- iaitu sujud sekurang-kurangnya seminit selepas membaca doa.
- Ia boleh mengelak dari sakit pening atau migrin. Ini terbukti oleh para saintis yang membuat kajian kenapa dalam sehari perlu kita sujud. ahli-ahli sains telah menemui beberapa milimeter ruang udara dalam saluran darah di kepala yang tidak dipenuhi darah. Dengan bersujud maka darah akan mengalir ke ruang berkenaan.

- Dalam kitab juga ada melarang kita makan makanan darat bercampur dengan makanan laut. Nabi pernah menegah kita makan ikan bersama susu, dikuati akan cepat mendapat penyakit. Ini terbukti oleh sains yang menjumpai dimana dalam badan ayam mengandungi ion positif (+) manakala dalam ikan mengandungi ion negatif (+), jika ayam bercampur dengan ikan maka terjadi tindakbalas biokimia yang terhasil yang boleh merosakkan usus kita.

NAbi juga mengajar kita makan dengan tangan dan bila habis hendaklah menjilat jari. Begitu juga ahli sains telah menjumpai bahawa enzim banyak terkandung di celah jari iaitu 10 kali ganda terdapat dalam air liur. (Enzim sejenis alat percerna makanan, tanpanya  makanan tidak hadam)

0 comments:

Catat Ulasan