Jumaat, 25 Julai 2014

JAKARTA


Jakarta 2014......
 Masa untuk rileks jap......kali ni destinasi aku ke Jakarta...Kota yang Macet....
hidup keras di sana....bukan aku yang cakap, driver hotel yang cakap cam gitu, aku tulis aje kat sini....OTW cakap time dia pick up kami kat Airport....kami booking terus hotel punya transport ambil dan hantar time balik nanti....
Hotel Ibis Arcadia.....Bersih, b/fast best nd yang pentingnya berdekatan dengan Pasar Tanah Abang.....

 Hari ke 2........
Taman Mini Jakarta....sungguh besar tempatnya, kalau dah pergi ke sini macam dah round satu kepulauan Indonesia gitu...
Di dalamnya terdapat 26 replika rumah Tradisional bermual dari Aceh hingga Sumatera...

Rumah Gadang Bukit Tinggi, Padang.... tapi harus diingat time kita bzzzzz berposing tetiba datang segerombolang binatang cam kt gambar tu nak bergambar ngan kta...bila siap posing minta tip hati2 tau.....
 
Ni salah satu masjid dipertengahan otw ke Taman Mini....
 

Rumah Batak.....dulu hanya belajar on paper aje...akhinya dapat lihat sendiri dei depan mata...so huge rumahnyer....tiang yang tinggi untuk menyimpan bainatang ternakan di bahagian bawah.
 



 Penat round separuh aje kot...singgah minum kopi di dalam Taman Mini tu...hanya kopi sahaja...cam2 kopi yang ader...aku cuba minum kopi Papua...secawan RP7000


Ancol...kawasan pantai....bila waktu malam barulah happening...tempat muda mudi lepak2...time kami sampai ade life band...best juga suara diorang..
 


Kota Tua tempat peninggalan penjajahan Belanda.Pada kurun ke 17 dikenalai sebagai Batavia. Kebanyakkan bangunan di sini ciri2 Architecturenya adalah influence Belanda dan Cina.
Ada sesetengan bangunan ni telah dijadikan muzium oleh kerajaan Indonesia.
 


Tugu peringatan Monas. Tempat mengenangkan perjuangan rakyat Indonesia untuk merebut kemerdekaan daripada penjajahan Belanda semasa pemerintahan Sokerno. Tinggi monumen ini 132m...di bahagian atas monumen ini diselaputi dengan lapisan emas. Terletak di Jakarta Pusat.
 

Penjual2 sourvenior di sepanjang dataran Monas...murah...murahhhh...
Kami booking aje transport Hotel untuk 12jam....RM750,000. all in...senang suruh aje diorang bawak ke tampat mana kita hendak pergi dalam tempoh tu...tapi harus diplan juga seban Jakarta ni kan macet yang teramat...so pandai2 ler budget masa dan tempat yea.....
 
                                                Plaza Sarinah berdekatan dengan Hotel Ibis Arcadia...hanya jalan kaki sahaja....barang2 kt sini up to date ler...boleh ler cam Sogo gitu...fast food banyak..tapi reger barangnya sama aje cam KL...                      Ada 1 floor tu hanya craft kayu sahaja,....sangat222222 suka kreativiti diorang...sangat kreatif dari sekecil2nya diukir sehinggalah sebesar bagak.........       
                                                                              


 yoooo..yoooo Pasar Tanah Abang.....satu hari kami ulangalik 2x...yang bestnyer berdekatan ngan hotel....just ambil bajai aje tambang dia RP15000 hingga Rp20000..klu hotel punya org panggil RP10000 aje....Pasar ni klu x silap ade 3 blok kot....tapi klu dah berkenan sesuatu tu just beli aje...yang pasti klu dtang balik for sure dah tak jumpa dah tempat tu balik...bagi mengelakkan dari menyesal kendian hari dinasihatkan terus aje beli....Hati2 yea pencopet ramai gitu.......


Restoran yang kami jenguk sepanjang 3 hari kat sana....Dapur Indonesia (Warung Desa) terletak di Jalan Sabang bersebelahan dengan Ibis Arcadia Hotel...Malam di sepanjang Sabang tu happening dengan gerai2 makan cam2 ader...tapi awas perut kita maybe x sesuai dengan makanan diorg...dinasihatkan carilah tempat yang ok sikit...
 
 Hotel Ibis Arcadia....bersih......b/fast variety...tapi harus diingat semua jajan2 yg disediakan di dalam bilik yang ade tagging kalau makan kena bayar. Nilah pest time aku ambil beg plastic baju kotor yang kena charged...pelik tapi tulah hakikatnya....terkejut gak aku RP25000 gitu...cisss...bukan cantik pon just nak letak baju kotor aje....



 Very2 selesa dengan transport hotel nie....pick-up kami dari Airport ke Hotel....Dari Hotel ke Airport... Rp195,000.00 1 way...haaa apa x nyer naik hanya berdua aje...
 12jam RP750,000.00 gitu yea....haaaa jadi madam nd orang kayoooo...duit juta2222 gitu.....

 Memandangkan Flight Kami dlm kol 10am gitu...seawal 6 pagi dah kuar bagi mengelakkan ke jemnan tu x sempat nak b/fast kt hotel....b/f terakhir kami di Airport...ok best ...


 Airport Soekarna Hatta ni besar gupernye...tapi bila dah masuk kt dalam aduzzzz...tempat duduk very2 limited before kita check in......



Khamis, 17 Julai 2014

Tote Beg A.K.A Beg CikGu Pencen...????????

 Hai..haiiiii....

Semenjak 2 menjak ni aku kurang aktif bab jahit menjahit nie.....dah start jemu kot....x jugak....order tetiba tu yang buat aku selalu pening2 tu....untuk hari guru tempoh hari aku byk dpt sms untk order tapi mafffff bebyk aku x leh nak siapkan order disebabkan kebanyakkan nak dengan kadar segera.....maaaffff ...last2 satu order pon aku x ambil..hikkkkk.....sebab aku ni menjahit hanya waktu minggu aje deh....balik kerja x der overtime malam untuk menjahit....
Yg ni jahit untuk mereka yang santai2 masa siapnyer....













Khamis, 3 Julai 2014

.....sambung.....

On the way turun lapar singgah makan di Warung Kampung..masakan di sini masakan Sunda.....sebabnya kami x mau makan nasi....cantik tempat..ader pondok2 dikelilingi dengan landskap yang hijau...bunyi air2 mengalir....ala2 kampung katakan...makan pon duduk bersila di salah satu wakaf nie...

 


 Ntah aper2 aku order...tapi bolehlag sedap ler jugak lagi skit dari makanan kt KL nie...

Kebiasannya pokok nie dia tumbuh kt Dataran Tinggi...K

BANDUNG

BANDUNG OH BANDUNG...

Sebenarnya ni adalah cerita lama...tpi disebabkan lama x buat post kt sini aku letakan juga citernyer kt sini.... Aku ke sini berdua aje ngan adik aku..haaaa pakai suka2 aje...beli tiket, 4 hari 3malam ......booking mana yang perlu trus blah...haaaa...
tapi per2 hal aku settlekan dulu transport nd hotel dari sini lagi..takut gak gamble2 tup2 tersadai tepi jalan kan....
Before pergi tu.......x jauh pon setakat 1jam 45 minit flight...lama lagi flight ke K.Kinabalu...aku jenuh ler dok khatam kt mana tempat2 shopping kt sana, almaklum ler pest time ni ha ke sana....bila dah rasa2 cam x leh tipu confidem tu tinggi ler sikit kan........
 Actually aku kalau gi jalan bukannya nak tengok tempat sangat pon...hikkk biasalah kan suka shopping...shoppinggg....kan kat sana kita akan jadi JUTAWAN..haaaaa...JUTAWAN rupiah..
Tapi alang2 ke situ pergi ler tempat yg  boleh dibuat kenangan tu....
Tangkubah PARAHU....
Jauh gupernyer tempat ni ....melewati kebun teh...



Time kami sampai ni x ramai orang lagi..so senanglah leh nengok2 tanpa rebut....nak masuk ke situ kereta- (kami pakai Avanza- untuk 2 org je tu) ader tiket masuknya ..kalau x silap 100ribu rupiah gitu....utk kenderaan tiket dewasa 2 orang 50ribu rupiah....orang sana free ler...
Memulanya tu Wak Timan tipu katanya sedaranya...tpi diorang x percaya w/pon kami cam org bisu dok dalam kete tu.....diorg tetatp tau kita dri Malaysia...coz cara kita pakai tudung dah berbeza ngan diorang....x per ler kita kan JUTAWAN RUPIAH...haaaa..haaaa berlagak...gitu.
 
Tapi satu je yang aku sedikit tension kt sini...penjual2nya asyik ikut kita aje...ishhhh x senang nak berposing...selagi x beli barang diorng selagi tu ler dok ngikut...naik rimas aku....
ader ke kaedahnyer jual tasbih..katanya batu gunung tu kot congok2 duit kita dalam RM150...ish idok ler teman nak membelinyer...Super kami (Wak Timan) dah pesan jangan dilayan....BOSAN beli ler juga RM50 kou.....
















Selamat Berpuasa....

Assalamualaikum....

Post pertama di tahun 2014.....hikkkkk...kenapa yea...malas ke aper? Apa-apa hal-pertamanya - tama nak ucapkan kt smua kawan2 di alam maya ni selamat berpuasa mungkin x terlambat lagi kot... 
Yoooo..YOOoooo hampir nak masuk setahun blog ni terbiar....almaklum ler kerj dapat kerja task baru....terpaksa ler belajooooooorrrrrr sedikit2....everything urgent...org yg handlenye cam siput....
Tahun lepas aku memang pulun giler kerja......kengkadang dah jadi penunggu puaka dah kt opis nie....sampai opis aje before b/fast buat kerja dulu....bukannyer poyo atau nak menunjuk-nunjuk..tapi hakikatnya aku ni yg cam, siput...kenalah start awal dibandingkan dengan orang lain meh......jangan ler menyampah lah erk...

Tahun 2013 adalah tahun yang aku paling Tension dalam hidup aku. tension bab-bab kerja ler...sekarang nie dah ok dah sikit...ok sikit keee...x mau ler ok banyaklah...

Isnin, 5 Ogos 2013

SELAMAT HARI RAYA....

Raya hari Khamis.....ni ikut kelendar org putih ler...opis dah start sunyi dah....kebanyakkan dah ambil cuti dah...almaklumlah sekolah dah start cuti hari jumaat lagi...semua cikgu2 dah bercuti dah...lagu raya x henti2 di radio kt tempat aku nie...per2 hal lagu raya orang lama gak yang best....menyentuh kalbu gitu banding ngan lagu raya yang baru2 ntah aper2 rentak dia...x asli langsung...

 Maaf cikgu beg x sempat sampai kt tangan before hari raya...budget boleh sampai..tapi kehabisan stock bahan mentah...(cam masak2 lak)- barang order surrended kt Penang seminggu tu...geram nd nak marah gak...bila sampai cepat2 jahit..tapi berita sedih...ingatkan ari nie leh pos..besok lah sampai (memanglah cam selalu)..tup22222 pejabat post kata post laju dah x berjalan dah...org dah start cuti raya....start balik lepas raya....hukkkkk...x dapat post juga....ampun maaf cikgu yea...saya dah cuba sedaya upaya....