Isnin, 18 Mac 2013

RuMpai LAut....

Assalamualaikum nd Selamat Pagi....

 Hari nie nak borak psal rumpai laut...yang dok glamer2 sekarang nie... rumpai laut a.k.a Ibu Kollogen. Benda nie sebenarnya dah lama dah wujud tapi bebaru2 ni barulah dia dok disebut2.
 Kat mana benda nie banyak terdapat..nun jauh di Semporna Sabah tuh....
Daripada pencarian aku kt tenet nie rupa-rupanya banyak khasiat nya samada untuk kesihatan mahupun untuk kecantikan. Aku pernahlah tengok benda nie area2 kedai kt umah aku, tapi x pernah ambil hal...sehinggalah semua org berckp2 psal rumpai laut nie....
Orang cina panggil sea bird nest....iyalah kalau nak makan bird nest tu semangkuk dah berapa inggatkan....so gantilah ngan rumpai laut nie...reger dia pon jauhhhhhh berbeza.
 Baru2 nie Opis-mate aku pergilah melawat anaknya kt Sabah, aku pon kirimlah mana yang boleh dibawa. Sebab kalau tengok harga kt internet nie diaorang jual 100gm dlm RM30...nie yang unggu punya. Katanya diantara banyak2 kaler yang unggu paling banyak khasiatnya.Tapi kalau pergi beli kt sana mesti dapat murahlah kan....Ni rupa rumpai laut yang kering...

Tapi rumpai laut nie ade baru hanyir sikit...memula aku bau dia...dlm kepala terpikir boleh ke aku nak makan nie...jenuh gak nak mengabihkan 1 kilo nie...cari2 lagi cara2 penyediaanya...ha...rupa2nye kita kenalah basuh dia banyak2 kali....paling kurang pon basuh dlm 6x macam kita basuh beras tu...lepas tu kena rendamkan dia lebih kurang 5-6 jam lak...selepas rendam 6 jam tu ...barulah rumpai laut tu jadi kembang...basuh2 lagi 5-6x barulah boleh dimasak.
 Pest time aku hanya cuba dlm 50gm aje....takut tak jadi....siap timbang gitu...
100gm air  dlm 2-5 liter, kalau 50gm aje pandai2 lah agakkan. 
 Cara aku masaknya....




aku masukkan sekali ngan daun pandan, essen vanila dan masak ngan api yang perlahan..tujuan masukan daun pandan nd essen vanila tu untuk hilangkan bau hanyir dia...kacau2 sampailah dia hancur....so bagi bagi sape2 yang nak rasanya manis skit bolehlah campurkan sedikit gula atau ape2 yang suka. Aku campur skit ngan gula batu dan tambah lagi ngan sunquick atau ape2 peras ikut selera masing2...agar dia ada rasa masam2 skit....



ini rupa dia pabila dicampur ngan perasa sunquick...disebabkan aku nie x der ler rajin cam2 org lain...aku campur smuanya so kalau nak makan hanya sudu aje, x yah lagi campur2 ngan air oren...terus sekali ngup aje.....

nie dia tukang masak aku...terlebih rajin ke dapur dibandingkan ngan kakaknya...kacau2 lagi bagi hancur....selepas dah mendidih tapiskan dia ..


lepas tu masukkan dlm bekas kesukaan anda semua..cam aku aku masukkan dlm botol2 kecil nie...so senang skit nak makan..sudu2 aje...lepas sejuk tu bolehlah simpan dalam peti ais.....sedapppp
tapi kena ingat juga kita x leh ambil berlebihan tau...takut cirit birit, pening kepala...kena minum air banyak skit...
cara pengambilanya...
 Kanak2 3 tahun 1 sudu kecil (pagi/malam)
7-12 1 sudu besar 2x sehari
Dewasa 3-4 sudu besar -pagi & malam
pagi seelok2nya sebelum ambil b/fast nd mlam sebelum tido..
warga emas 3 sudu besar.....

yang nie aku blum campur perasa..kerana aku nak buat masker...hikkkk...masukkan dlm peti ais..sejuk2 tampal kyt muka

0 comments:

Catat Ulasan